Scindapsus, de natuurlijke luchtzuiveraar en airco in één

De Scindapsus is een bijzondere plant. Mooi, gevarieerd in kleur en sterk. Maar er is meer. NASA-onderzoek heeft bewezen dat de Scindapsus giftige stoffen verwijdert die vrijwel in alle huizen, kantoren en scholen voorkomen. Stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen, die onder andere ontsnappen uit meubels, kleding, vloerbedekking, verf of printers.

De Scindapsus neutraliseert die schadelijke gassen en breekt ze af. Er ontstaat een regulerend verdampproces wat de luchtvochtigheid verbetert. De planten zetten CO² om in zuurstof, wat de lucht gezonder maakt. Een Scindapsus in huis of op kantoor verbetert de luchtvochtigheid, reduceert schadelijke gassen, geeft een gezondere lucht met minder CO2 en meer zuurstof en vermindert temperatuurstijging.

Bent u geïnteresseerd?

Positieve effecten van Scindapsus

Er wordt een veelheid aan positieve effecten toegeschreven aan de Scindapsus. Het blijkt dat klachten als hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hartkloppingen minder voorkomen als je een Scindapsus in de buurt hebt staan. Of meerdere! Ook irritaties van ogen, neus, huid en mond krijgen minder kans met deze planten op kantoor of in huis. Andere opvallende effecten zijn dat ze stress reduceren en de creativiteit en productiviteit van werknemers verhogen. Er zijn maar weinig planten met zoveel invloed op het binnenklimaat. De Scindapsus staat In de top 10 (NASA) van meest impactvolle planten. Iedereen hecht waarde aan een gezond binnenklimaat, dus de inzet van de Scindapsus in huis of kantoor is altijd een uitstekende keus.

Verzorging

De Scindapsus is net als veel planten in de Araceaefamilie gemakkelijk te onderhouden en mede daarom een ideale kamergenoot. Met zijn hartvormige en satijnachtige bladeren met rijke kleuren in groen, geel, zilver of witte vlekken stelt deze plant weinig eisen aan verzorging en onderhoud. Toch is het belangrijk om te weten hoe je de Scindapsus blij en gezond kan houden. De Scindapsus houdt namelijk van een lichte en tochtvrije standplaats. Een beetje schaduw is niet heel erg als de plant maar voldoende licht krijgt. Tussen de 18 en 25 graden bloeit de Scindapsus het beste. Zorg ervoor dat de standplaats niet onder de 15 graden komt, want hier kan hij niet tegen. Als je in de gaten hebt dat de print van het blad begint te verdwijnen of de bladeren veranderen langzaam in egaal groen, betekent dit dat de plant te donker staat. Dit is niet heel erg voor de plant maar als jij de mooie patronen terug wilt moet je hem op een lichtere plek zetten.

Water en luchtvochtigheid

De stengels en bladeren van de Scindapsus zijn enigszins sappig en robuust waardoor de plant niet direct water nodig heeft als deze droog staat. Wanneer de bladeren beginnen te krullen is dit een kreet om water. Niet alle Scindapsus-varianten krullen hun bladeren. Hierdoor moet je letten op de gronddroogte van de potaarde. De plant houdt wel van een grote slok water maar wil heel graag dat de grond eerst opdroogt voor de volgende gietbeurt. Laat de bovenste laag aarde altijd geheel opdrogen voordat je de Scindapsus water geeft. In de herfst en lente heeft de plant bijvoorbeeld maar een keer per week water nodig.

Tijdens de winter moet je goed letten op de luchtvochtigheid. Dan gaat de verwarming aan en krijg je droge lucht. De bladeren kunnen dan bruine randen of plekken krijgen. Je kan de lucht dan vochtiger maken door schaaltjes met water op de verwarming te zetten. Ook mag je de plant gerust een paar keer per week verwennen met nevel uit een plantenspuit.

Interessante weetjes

  • De eerste Scindapsus werd in het jaar 1879 naar Europa gebracht en hier verder ontwikkeld.
  • De Scindapsus is onderdeel van de Araceaefamilie en is een rijke voedselbron voor reptielen.
  • In de tropische wouden van Zuidoost-Azië groet deze plant langs bomen omhoog, maar kan ook met ranken naar beneden hangen! Dit maakt de plant multi-inzetbaar.