Scandens: het mooiste groen!

Hoe groen wil je het hebben? Tja, veel groener dan de Scandens kan het niet. Elke plant is een frisgroene jungle van blaadjes, puur natuur. En natuurlijk zorgen we ervoor dat Scandens – net als de rest van de familie Philodendron – duurzaam wordt op- en afgekweekt!

De Philodendron-familie bestaat uit honderden plantenvarianten. Maar we kunnen met grote zekerheid zeggen dat de Scandens de sterkste soort is. Vooral omdat de (hang)plaats van de Scandens niet noodzakelijk in de buurt van het raam hoeft te staan of hangen. Deze plant doet het ook heel goed op minder lichte plaatsen. Je kunt de Scandens eigenlijk overal neerzetten of laten hangen.

Deze mooie plant heeft een opvallend kenmerk: de kleur is van een heel intens groen! Vanwege dat frisse, fraaie groen wordt de Scandens veelzijdig gebruikt in interieurs en zakelijke of openbare ruimtes. Het diepe groen geeft sfeer en de plant zuivert bovendien de lucht.

Bent u geïnteresseerd?

potmaat 12 en 15 cm

Verzorging

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit of je de Scandens laat klimmen of hangen. Maar altijd moet rekening worden gehouden met de hoeveelheid direct zonlicht. Je kunt de plant zowel op een schaduwrijke plek als een lichte plaats zetten, zolang er maar geen direct zonlicht op de bladeren van de Scandens terechtkomt. Als dit wel gebeurt, krijg je te maken met bladverbranding en dat willen we liever niet. We raden aan om de plant in de winter één keer per week water te geven en in de zomer twee keer per week. Natuurlijk moet je regelmatig controleren of de plant echt water nodig heeft, want ook deze plant houdt niet van natte voeten. Tussen de gietbeurten hoort de grond licht uitgedroogd aan te voelen.

Oorsprong

De Scandens komt uit de wouden van Centraal Amerika. Dit zijn warme, vochtige gebieden. Maar deze plant voelt zich ook prima thuis in de huiskamer. De Scandens is een van de gemakkelijkste planten die je je maar kunt voorstellen. In 1853 werd deze groene plant voor het eerst beschreven en zo ook een naam gegeven. De Latijnse naam Scandens werd gekozen vanwege haar groeigedrag. Het betekent: ‘klimmend’. En dat klopt. De Scandens is inderdaad een klimplant. Maar we houden haar vaak ook als hangplant. In haar natuurlijke omgeving kan de Scandens tot 20 meter lang worden. In de huiskamer of op kantoor zal dit niet snel het geval zijn, maar het geeft aan dat de plant snel groeit. Snoeien is dan een optie. Je kiest de ranken uit die je wilt inkorten en snoeit deze dan met een schone schaar. Die je vervolgens ook eenvoudig kunt stekken.

Kleurtje lief

De Scandens is een plant om spontaan verliefd op te worden. Niet alleen beschikt ze over prachtige hartvormige groene bladeren die fluweelzacht aanvoelen. Ook heeft ze een verassende eigenschap. In elk licht toont ze een andere kleur variërend van diepgroep tot bijna volpaars. Ze verrast je op elk moment van de dag met een ander kleurtje.

Lees meer over
de Philodendron

LEES VERDER

Onze visie
op duurzaamheid

LEES VERDER