Philodendron: Een echte bomenliefhebber

De Philodendron familie is enorm groot en bestaat uit ruim 500 verschillende varianten. Als kamerplanten zijn ze erg geliefd, omdat ze decoratief zijn door de vele kleurvarianten en bovendien heel makkelijk te onderhouden zijn. Zelfs als je niet over groene vingers beschikt in tegenstelling tot de meeste plantenliefhebbers is deze plant toch ook echt een aanrader!

De Philodendron komt uit de tropische wouden van Amerika. In deze wouden heerst een hoge vochtigheidsgraad en is er weinig licht door de hoge bomen die het licht met hun bladerdak blokkeren. Om toch zonlicht te krijgen klimmen veel varianten van de Philodendron familie in de bomen naar de top. Dit doen ze met hun luchtwortels, die hen tevens helpen om zich aan de bomen vast te grijpen. De soorten die niet op de grond leven, worden ook wel de luchtplantjes genoemd. Wanneer vogels zaadjes hoger in de bomen achterlaten, gebeurt het dat zij daar ter plekke ontkiemen. Deze varianten ontkiemen hoog in de bomen en leven daar hun hele leven.

Het is dan ook geen verassing wanneer we het Griekse woord ‘Philodendron’ ontleden: Philo betekent ‘houden van’ en dendron betekent ‘boom’.

Bent u geïnteresseerd?

Philodendron: de laagblijvers

Omdat de klimmende en hangende varianten zo populair zijn wordt er maar weinig gesproken over de Philodendron variant die niet klimt. Toch is deze variant even mooi als zijn andere broers en zusters. Deze soort wordt ook wel de laagblijvers genoemd. De ‘laagblijvers’ worden erg groot en zijn daarom niet zo geschikt als kamerplant waardoor je ze ook niet zo vaak in deze ruimtes ziet. Het bijzondere van de Philodendron is dat naast de grote mooie bladeren, die er in de kleuren groen, geel en zelfs rood zijn, deze plant een intensieve, luchtzuiverende werking heeft. Overdag zet de plant zijn huidmondjes in het blad wijd open waardoor hij de CO2 in de omgeving omzet in zuurstof. Daarnaast werkt de plant mee aan het verwijderen van vieze geurtjes en schadelijke stoffen.

Een veelzijdige plant

Omdat de Philodendron familie over zo veel varianten beschikt kunnen we zeggen dat het echt om een veelzijdige plant gaat. Je kan de Philodendron op meerdere manieren inzetten; in je huiskamer op kantoor of in openbare ruimtes. Dit ligt natuurlijk wel aan de voorkeur van de eigenaar. Toch willen wij een paar inzichten meegeven. Bekijk, voordat je een variant van Philodendron aanschaft, eerst de ruimte waar hij komt te staan. Sommige soorten kunnen van een klein plantje doorgroeien naar een enorm grote volwassen plant. Heb je veel ruimte in de hoogte dan raden we aan om voor een hangende variant te kiezen. Niet alleen biedt dit een fraaie opvulling in de ruimte, maar het geeft een mooi effect wanneer de plant zijn slierten met grote bladeren naar beneden laat hangen. Wil je echter een krachtig statement maken? Dan is een staande of klimmende variant de juiste keuze.

Verzorging, tips en weetjes

Omdat de meeste Philodendron gewend zijn aan het klimaat van de vochtige beschaduwde jungles hoeven ze niet vol in het zonlicht te staan. Ze kunnen donker staan maar ze vinden het fijner om op een plek te staan waar ze indirect licht kunnen opnemen. Als je echter niet zeker weet of je je plant op de juiste plek hebt gezet is het handig om de nieuwe bladeren van je Philodendron te observeren. Wanneer deze bladeren kleiner worden dan de wat oudere bladeren betekent dit dat de plant niet genoeg licht krijgt. Ook handig is het om te kijken naar de kleur van je plant. Heb je een lichte variant? Dan houdt deze plant meer van licht dan een donkere variant binnen de Philodendron familie.