Epipremnum

De Epipremnum of drakenklimop is een populaire hang- en klimplant. Deze aantrekkelijke en meegaande plant wordt door liefhebbers vooral gewaardeerd vanwege de gemakkelijke manier waarop hij verzorgd dient te worden. Met zijn mooie groene, gele of wit dooraderde bladeren, zijn luchtzuiverende kwaliteiten in combinatie met de lage eisen voor verzorging is deze plant ideaal als huisgenoot voor heel veel plantenliefhebbers. De plant produceert geen bloemen. Officieel wordt deze plant Epipremnum pinnatum genoemd en behoort tot de familie van Araceae. De Epipremnum komt oorspronkelijk uit de streken van Australië, Zuidoost-Azië en een paar eilanden in de stille oceaan. Hier kunnen de bladeren doorgroeien tot een grootte van ongeveer 90cm. In deze tropische wouden in de genoemde gebieden groeit de plant langs de bomen omhoog. Het spreekt dan voor zich dat deze plant erg indrukwekkend kan zijn. Bent u geïnteresseerd?

Verzorging

Het is niet lastig om voor deze plant te zorgen. Hij houdt van een vochtige, warme en lichte omgeving. Vermijd echter om de Epipremnum in de buurt van een verwarming of direct zonlicht te zetten. Hier wordt de lucht te droog en dit vindt deze plant niet zo fijn. De Epipremnum houdt van licht maar niet van direct zonlicht. Wanneer de bladeren gaan verkleuren naar donkergroen betekent dit dat de plant te weinig licht krijgt. Zet hem dan dichter bij het raam. Maar als de bladeren gele of bruine plekken krijgen betekent dit dat de plant te veel zonlicht krijgt. Zet de plant dan op een plek zonder fel zonlicht, maar met genoeg licht om te groeien. Geef hem één keer per week lauwwarm water en zorg dat de grond niet uitdroogt en let op dat het water niet op de bodem blijft staan. In de winterperiode moet de hoeveelheid water, die deze plant nodig heeft, worden gehalveerd.

Wetenswaardigheden

Epipremnum houdt van zachte huiskamertemperaturen tussen de 18 en 24 graden. Het is mogelijk om de plant in de zomer buiten te zetten maar haal hem meteen weer binnen als de temperaturen onder de 15 graden dalen. Epipremnum komt uit een familie waar ook licht giftige varianten in voorkomen. Dit komt door de onoplosbare calciumoxalaat wat de plant afscheidt als gevolg van zijn luchtzuiverende vaardigheden. Voor de mens is dat geen enkel probleem, en het wordt geheel gecompenseerd door de reeds vermelde luchtzuiverende eigenschappen van de plant. De plant is niet gevoelig voor ziektes. Pijnpunten zijn te veel water, lage temperaturen en tocht.

Snoeien en verpotten

Er zijn geen nadrukkelijke regels voor het snoeien van de plant. Maar men kan de te lange bladslingers er gewoon van afknippen. Het is aan te bevelen om de plant te verpotten na aankoop. Haal bij thuiskomst de plant uit de kweekpot en plaats hem in een grotere pot die qua diameter ongeveer 20% groter is. Het is aan te raden om hierna de Epipremnum om de 2 tot 3 jaar in de lente te verpotten zodat de beschadigde wortels weer kunnen herstellen.