the colors of sentinelSentinel groen duurzaam en innoverendScindapsuskwekerij in Nederland voor de ScindapsusSentinel
Menu

Scindapsus stekken

Sentinel neemt duurzaam ondernemen uiterst serieus, zo ook met Scindapsus stekken. Zij hebben aandacht voor het product en het milieu op een duurzame manier, ook in het begin van het proces. Sentinel is dan zuinig met water, ook tijdens het stekproces en in een later stadium gebruiken zij voor de hydrocultuur vloeibare voeding die optimaal is afgestemd op de plant en de grootte.

Het stekken van een Scindapsus is voor de consument niet alleen een leuke bezigheid, maar ook in het geheel niet moeilijk. Deze plant maakt tegenover elk blad luchtwortels aan. Luchtwortels in de vorm van kleine bruine puntjes aan de steel die later kunnen uitgroeien tot wortels. Om een Scindapsus te stekken heb je dus alleen maar een stengel voorzien van die kleine bruine puntjes nodig, die gaan groeien tot wortels als zij in aanraking komen met water.

De Scindapsus is op twee manieren te stekken. Je kan de stengel voor een tijdje in een glas met water zetten totdat de luchtwortels zijn aangemaakt en hem dan in een pot met aarde stoppen of je kunt de stengel direct in een pot met aarde stoppen.

Bent u geïnteresseerd?

Scindapsus stekken op water

Scindapsus stekken op water

Tijdens het stekken van de Scindapsus begin je altijd met het ontsmetten van het gereedschap. In dit geval kun je een mes of een schaar gebruiken. Het is belangrijk om je gereedschap te ontsmetten omdat je zo bacteriën en ziektes voorkomt. Knip de stengel met het steriele gereedschap ongeveer een centimeter onder het nieuwe blad af. Let op dat de stengel die je afknipt over minimaal 2 luchtwortels beschikt. Houd een langere stengel over onderaan de stek. Verwijder de onderste bladeren van de stek zodat je een lange stengel krijgt met aan de bovenkant een tot drie bladeren. Zo komt alleen de stengel van de stek onder water te staan en blijven de bladeren droog. De bladeren mogen nooit in het water komen omdat ze dan gaan rotten. Het is een goed idee om regenwater te gebruiken, maar kraanwater mag ook. Zorg dat alle luchtwortels onder water staan. Hier groeien namelijk de wortels uit van je ‘nieuwe’ kamerplant.

Geduld in het stekproces

Soms kan het lang duren voordat er iets gebeurt, maar dit is niet altijd zo. Geduld is daarom heel belangrijk binnen het stekproces. Na een tijdje zie je de wortels uit de luchtwortels tevoorschijn komen. Een goed teken want dat betekent dat het proces naar verwachting verloopt. Ververs elke week het water zodat de stek altijd vers water heeft om door te groeien. De wortels zijn rond de vier of vijf weken lang genoeg en de stek kan in de grond worden gezet. Druk de stek voorzichtig aan -stekgrond wordt aanbevolen- en zorg ervoor dat je de grond niet te hard aanduwt. De wortels van de stek mag je ook in wat stekpoeder stippen. Stekpoeder geeft een extra boost en zorgt ervoor dat de plant rijker gaat groeien. Als je een vollere plant wilt kan je ook meerdere Scindapsus stekken bij elkaar zetten.

Geduld in het stekproces

Scindapsus in de grond stekken

Het is ook mogelijk om de stek van de Scindapsus meteen in de grond te stoppen nadat je een stek hebt afgeknipt met steriel gereedschap. Het nadeel hiervan is dat je de Scindapsus stek constant in de gaten moet houden. Heb je geen tijd om regelmatig te voelen of de grond voldoende vochtig is? Dan raden we aan om de stek in een glas met water te zetten totdat de luchtwortels volgroeid zijn.

Assortiment

Scindapsus
Scindapsus
Assortiment Scindapsus
Epipremnun
Epipremnun
Assortiment Epipremnun
Philodendron
Philodendron
Assortiment Philodendron
Scindapsus
Trebie
Lees verder
Scindapsus
Pictus
Lees verder
Epipremnun
Marble Queen
Lees verder
Epipremnun
Global Green
Lees verder
Epipremnun
Happy Leaf
Lees verder
Epipremnum Aureum
Epipremnun
Aureum
Lees verder
Epipremnun
Golden Pothos
Lees verder
Tricoloreaug Hydrocultuurplant
Epipremnun
Tricolore
Lees verder
Philodendron
Scandens
Lees verder
Brasil
Philodendron
Brasil
Lees verder