Scindapsus Pictus: stekken

Voordat de vrachtwagens, volgeladen met sterke planten van de Scindapsus Pictus, de kwekerij in Sprang Capelle verlaten, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Een proces wat start met het stekken. En alhoewel er al veel geautomatiseerd is binnen deze moderne kwekerij is het stekken nog altijd een handmatige bezigheid. De stek wordt handmatig direct in potten gestoken die vervolgens binnen een juiste vochtigheidsgraad kunnen wortelen.

Voor de consument geldt: het stekken van een Scindapsus Pictus is niet erg moeilijk en een aangename bezigheid omdat het vrijwel altijd succesvol is. Je snijdt of knipt gewoonweg een stukje van de moederplant af en zet het afgeknipte rankje in het water zodat de Scindapsus Pictus stek wortels kan krijgen. Heel veel kan er niet misgaan maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Bent u geïnteresseerd?

Voorbereiding succesvol stekken Scindapsus Pictus.

Het stekproces van een Scindapsus Pictus kun je samenvatten in een aantal stappen die wij tot in detail zullen uitleggen. Het is belangrijk om te weten dat de wortels niet uit het afgeknipte einde van de stengel groeien zoals bij veel planten. Deze groeien namelijk uit de luchtwortels die zich tegenover ieder blad op de stengel van de Scindapsus Pictus bevinden in de vorm van een klein knopje. Het kan voorkomen dat er al een kleine wortel uit is gegroeid maar heel vaak is het alleen nog maar een klein bruin knobbeltje op de stengel. Dit knobbeltje moet goed onderwater staan zodat er wortels uit kunnen groeien. Belangrijk is het schoonmaken van het gereedschap dat je gaat gebruiken voor het afknippen van een stek. Op deze manier voorkom je bacteriën en ziektes die voor een zieke plant kunnen zorgen. Je kunt een schaar, een mesje of een snoeischaar gebruiken. Als je deze voor het gebruik steriliseert met een vleugje alcohol moet het goed komen.

Het echte werk van het stekken

Knip met een scherpe schaar, mes of snoeischaar ongeveer tien tot twintig centimeter van de plant af en doe dit een centimeter onder een blad. Op deze manier houdt de moederplant geen kale stengels over en heb je genoeg luchtwortels voor de stek. Verwijder van de afgeknipte stek de overtollige bladeren maar zorg er wel voor dat er boven aan de Scindapsus Pictus stek een of twee bladeren zitten. Kijk of alleen de stengel in het water staat en niet de bladeren. Als de bladeren nat worden, kunnen ze gaan rotten en moet je opnieuw beginnen. Let dus goed op en zorg dat de luchtwortels goed onder water staan en het blad het wateroppervlak niet raakt. De stekken kun je daarna op een lichte (geen directe zon!) en warme plek plaatsen zodat ze goed kunnen groeien. Vergeet niet elke week het water te verversen. Na ongeveer drie tot vier weken krijgt de plant wortels.

De Scindapsus Pictus stek met wortels in de grond.

Haal de stekken uit het water en plaats ze in een pot met vochtige aarde. Het is belangrijk dat je de aarde niet te hard aandrukt. Dit is niet goed voor de groei van de wortels van een Scindapsus Pictus. Je kan als je wilt ook stekpoeder gebruiken om op de wortels van het stekje te dippen. Dit geeft je kamerplant een boost tijdens het groeien. En voilà, je hebt je kamerplant succesvol gestekt!