the colors of sentinelSentinel groen duurzaam en innoverendScindapsuskwekerij in Nederland voor de ScindapsusSentinel
Menu

Epipremnum stekken Sentinel

Sentinel stekt de Epipremnum. Het hele proces van stek tot volgroeide plant vindt onder eigen (kas)dak plaats. In Nederland, Sprang Capelle, in kassen van 30.000 vierkante meter. Maar een nog groter deel van de stekken komt uit Zuid-Afrika, waar het zusterbedrijf in Oeganda het merendeel stekt en laat wortelen. Na het stekken wortelen de planten verder in de kassen waar ze uitgroeien tot verhandelbare planten in vele maten en variaties. Zowel in de vorm van klim- als hangplant en in meerdere potvariaties. Sentinel hanteert strenge kwaliteitsnormen en werkt in Nederland én in Oeganda volgens ISO-kwaliteitsnormen.

De Epipremnum is een prachtige kamerplant die niet alleen weinig verzorging nodig heeft, maar ook goed te stekken is. De consument heeft er zowel met de verzorging als tijdens het stekproces een gemakkelijke plant aan. Het eenvoudige proces is voor eenieder uitvoerbaar. Steek een blad of een grotere rank met steeltje in voldoende water tot de wortels uitschieten en later in een pot met goede potaarde waar de stek verder kan wortelen. Het stekproces kan dus niet verkeerd gaan. Maar als, om welke reden ook, het stekken toch mislukt, is dit geen probleem. De moederplant groeit heel snel waardoor het nog vele malen te herhalen is.

Bent u geïnteresseerd?

Het stekproces; de eerste stappen

Het stekproces; de eerste stappen

De eerste stap om een Epipremnum te stekken is door een stengel net na een blad af te knippen. Steriliseer je gereedschap want je wilt ziektes en/of bacteriën voorkomen en geen zieke plant stekken. Voor het stekken van een Epipremnum kun je een mes of een schaar gebruiken. De stengels van de Epipremnum zijn niet dik waardoor je ze gemakkelijk kunt knippen. Als je over een steriel mesje of schaar beschikt mag je een stengel van de moederplant afknippen. Doe dit zorgvuldig zo’n 10 centimeter onder het derde blad van de stengel. Op deze manier neem je een paar luchtwortels mee die belangrijk zijn voor het stekproces. Want ook bij de Epipremnum groeit onder elk blad aan de steel een luchtwortel in de vorm van een klein bruin knobbeltje waar later wortels uit groeien als ze met water in aanraking komen.

Het vervolg van het stekproces

Als je eenmaal een stek met een lange stengel hebt afgesneden of geknipt moet je de overtollige bladeren verwijderen. Zorg ervoor dat je drie bladeren boven aan je Epipremnum stek laat staan. Je verwijdert de overtollige bladeren omdat je het stekje in het water gaat zetten. De bladeren mogen niet met het water in aanraking komen. Als ze dit wel doen gaat de Epipremnum stek rotten. Te veel bladeren aan je stek zorgen er ook voor dat de plant te veel energie zal moeten vrijmaken om alles in stand te houden. Dit resulteert in het overlijden van je Epipremnum stek en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zet de stek die jij hebt voorbereid, in een glas met water. Zorg voor genoeg water in het glas waardoor de luchtwortels onder water staan. De luchtwortels zullen na een tijdje gaan groeien. Het varieert hoe snel dit gebeurt. Maar gemiddeld gebeurt dit binnen een paar weken. Zorg ervoor dat je het water wekelijks ververst zodat het stekje schoon water heeft om door te groeien.

Het vervolg van het stekproces

Tot slot

De gemiddelde Epipremnum stek blijft tot vier weken in een glas met water. In deze periode zou het zo moeten zijn dat de wortels voldoende gegroeid zijn om in potgrond gestopt te kunnen worden. Het is aanbevolen om zaaigrond te gebruiken en dit niet te hard aan te drukken. De wortels zijn nog gevoelig en je moet dit dus voorzichtig doen. Voor een vollere plant is het aanbevolen om meerdere stekjes bij elkaar in de grond te stoppen.

Een andere manier van stekken. Je kunt de Epipremnum stekken ook gelijk in de grond stoppen. Het is dan wel zo dat de stekken continue in de gaten gehouden moeten worden en dagelijks voldoende water moeten krijgen. Dit is tevens de manier waarop deze plant professioneel gestekt wordt in de kassen met een automatische beregening. Maar voor de consument is het aan te raden om de stekken in een glas water te zetten. Dan is het niet nodig om met regelmaat op te letten.

Assortiment

Scindapsus
Scindapsus
Assortiment Scindapsus
Epipremnun
Epipremnun
Assortiment Epipremnun
Philodendron
Philodendron
Assortiment Philodendron
Scindapsus
Trebie
Lees verder
Scindapsus
Pictus
Lees verder
Epipremnun
Marble Queen
Lees verder
Epipremnun
Global Green
Lees verder
Epipremnun
Happy Leaf
Lees verder
Epipremnum Aureum
Epipremnun
Aureum
Lees verder
Epipremnun
Golden Pothos
Lees verder
Tricoloreaug Hydrocultuurplant
Epipremnun
Tricolore
Lees verder
Philodendron
Scandens
Lees verder
Brasil
Philodendron
Brasil
Lees verder